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Q # Question Answer

9 The specs require the steel fabricator to be AISC certified. Can this 
be waived?

No.  The Department does not want to waive this certification. 

Thursday, November 30, 2017

8
Appendix A includes requirements for testing that are not typically 
required on DelDOT projects.  Please confirm if the Contractor will 
be responsible for concrete and earthwork testing?

Contractor will not be responsible for concrete and earthwork testing.

7

The plans do not include any details for winch and/or pulley rigging.  
Please provide details of ALL rigging for each hopper rack bay.

Plan sheet 5 of 10 provides specifications for winches (Dutton-
Lainson B3503 Brake Winch or approved equal capable of vertical 
lifting applications with a 3 KIP capacity and an automatic stop).  
Winches per hopper rack bay will vary by site.  Currently, Central 
and Canal Districts prefer to use only chains.  North and South 
District have reserved  the option to use chains and/or winches.

6

The plans do not include any details for attachment of winches to 
structural steel.  Please provide details including how many winches 
per hopper rack bay.

Plan sheet 5 of 10 provides specifications for winches (Dutton-
Lainson B3503 Brake Winch or approved equal capable of vertical 
lifting applications with a 3 KIP capacity and an automatic stop).  
Winch manufacturers provide specific details on attachment to 
structural steel.  The details will depend on the winch selected.  
Winches per hopper rack bay will vary by site.  Middletown is in 
Canal District and they will only use chains, no winches.

5

The one known/detailed location does not show any hot mix asphalt 
(HMA) paving.  However, bid items are included for HMA paving.  
Does the Department know where HMA paving will be required?  
The same apply for any quantity of item 301003, Graded Aggregate 
Base Course, Type B, used at any location other than the single 
known/detailed location.

Please provide statewide unit pricing to supply and install HMA and 
GABC per the specifications.  

Yellow highlighting = previous questions
answered in this posting:  n/a
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4

Special Provision 763500 includes language for emergency 
mobilization within 24 hours of notification from the Engineer for 
repairs to items that do not seem to be related to the scope of this 
contract.  Please clarify.

It is agreed that the response time of 24 hours is not necessary.  
Details on start and finish of work will be provided with each work 
order.

3 Will the Contractor receive payment for 1 EA of item 763500 
MOBILIZATION upon mobilization to the known/detailed location?

Yes.    

2

This contract has only one known/detailed location, Middletown, 
included in the bid documents.  Will item 763000 INITIAL 
EXPENSE/DE-MOBILIZATION be paid upon mobilization to this 
location?

No, 763000 INITIAL EXPENSE/DE-MOBILIZATION will be paid 
in accordance with Basis of Payment found in Section 763 of the 
2016 DelDOT Standard Specifications.   Mobilization for 
Middletown will be included in the item 763500 MOBILIZATION.

“When the lump sum price for this Item is less than or equal to 5 
percent of the Total Bid Price of the entire Contract at the time of 
Award (“Total Bid Price”), 45 percent of the Item will be paid on 
each of the first two monthly estimates and 10 percent of the Item 
will be paid on the final estimate. When the lump sum price for this 
Item exceeds 5 percent of the Total Bid Price, 2.25 percent of the 
Total Bid Price will be paid on each of the first two monthly 
estimates; and that portion exceeding 5 percent of the Total Bid Price, 
plus the remaining 1/2 percent of the Total Bid Price, will be paid on 
the final estimate. 

Payment of the Contract lump sum price for Initial Expense/De-
Mobilization will not be made more than once, regardless of the 
number of times that the Contractor must mobilize or demobilize 
from the site.”

2 of 3 12/6/2017



Q # Question Answer
Monday, November 20, 2017

1

Are the drawings on the disk that was mailed out, the approved 
construction prints? When we pull them up on our program, they will 
not scale properly. 

The drawings on disk are pdf files that could have had the scale 
corrupted by scanning, copying, printing, file conversion, etc.  For 
bidding purposes, listed dimensions and elevations should be 
adequate for estimating quantities.  As called for in the documents, 
the contractor is responsible to provide for complete shop submittal 
drawings which will include confirmed dimensions by a structural 
steel detailer, which will form the basis for what is actually 
constructed.  Minor discrepancies between those final fabrication 
dimensions, and the basis of design dimensions are not a basis for a 
change order.
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